Światowy Dzień Pszczół. Zadbajmy o naszych małych przyjaciół!

20 maja obchodzimy ustanowiony przez ONZ Światowy Dzień Pszczół, co podkreśla znaczenie tych pożytecznych owadów dla pozyskiwania żywności. Gdyby nie pszczoły, które zapylają aż 77% gatunków roślin, nie mielibyśmy wielu owoców i warzyw, a w przypadku innych upraw plony byłyby znacznie niższe.

Albertowi Einsteinowi przypisuje się wypowiedzenie ważnych dla mieszkańców Ziemi słów: “Gdy zginie ostatnia pszczoła, ludzkości pozostaną tylko cztery lata życia”. Nie sposób przecenić roli tych owadów w ekosystemie oraz rolnictwie.

Według ONZ spośród 100 głównych gatunków roślin uprawnych, dostarczających ludziom 90% pożywienia, aż 71 jest zapylanych przez pszczoły. Nietrudno wyobrazić sobie co stanie się z ludźmi, gdy zapylaczy zabraknie, a one niestety masowo giną. Głównie przyczyniła się do tego intensyfikacja oraz chemizacja rolnictwa, ale ostatnio nasiliły się działania trucicieli, którzy niszczą życie całych pasiek.

Liczba zapylaczy spadła już tak drastycznie, że rolnicy celowo nie niszczą szkodników w uprawach rzepaku, ponieważ gdyby nie ich obecność, plony byłyby niższe. Z powodu braku pszczół, podgryzający i niszczący pąki kwiatów słodyszek rzepakowy, stał się ważnym zapylaczem.  Dbanie o liczebność pszczół to nie ekologiczna fanaberia, ale konieczność, pozwalająca wyżywić świat.

Fot. Lasy Państwowe

Miliony lat ewolucji sprawiły, że wzajemne uzależnienie istnienia roślin owadopylnych i pszczół wyklucza brak jednego z nich w ekosystemie. Większość kwiatów swymi rozmiarami i budową przystosowały się do zapylania właśnie przez pszczoły. Pszczoły natomiast przystosowały się do jak najlepszego wykorzystania zasobów pokarmu znajdującego się w kwiatach. Tak też powstał cykl biologiczny pszczelich rodzin dostosowany do rocznego rytmu kwitnienia.

Chociaż zdecydowaną większość pszczół stanowią gatunki samotne, to niektóre wykształciły socjalny tryb życia. Najbardziej znanym przykładem i jednocześnie jednym z posiadających najbardziej rozbudowaną strukturę socjalną, jest pszczoła miodna.

Fot. Lasy Państwowe

Oczywiście pszczoły kojarzymy także z produkcją miodu, który ma właściwości prozdrowotne:

Co możesz zrobić, aby pomóc tym pożytecznym owadom?

Fot. Lasy Państwowe

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł. Twój czas spędzony na Portalu Polaniec.com.pl jest dla nas najlepszym podziękowaniem za naszą pracę. Jeśli chcesz być na bieżąco z informacjami, zapraszamy do naszego serwisu ponownie! Jeżeli podobał Ci się artykuł podziel się z innymi udostępniając go w mediach społecznościowych.