Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. W domach trwają już przygotowania do wigilijnej kolacji. Spośród wielu potraw najwięcej amatorów mają z pewnością pierogi, a także pierniczki. Pierogi to jedno z najpopularniejszych polskich dań – nie może ich również zabraknąć na wigilijnym stole w różnych smakach – na słodko i na słono. Z kolei słodkie pierniki stanowią główny obiekt zainteresowania najmłodszych.
Doskonale o tym wiedzą panie z grupy Pozytywni działającej przy Zespole Placówek Oświatowych w Ruszczy oraz Koła Gospodyń Wiejskich „Nadwiślanki z Maśnika”, które w ramach realizacji projektu „Wspólnie z Nadwiślankami i tradycją” w programie Działaj Lokalnie zorganizowały świąteczne warsztaty dla uczniów, nauczycieli, rodziców i zaproszonych gości.
Jednym z nieodłącznych aspektów Bożego Narodzenia w polskich domach jest świąteczny wystrój i dekoracje. Podczas warsztatów każdy z uczestników poznał tajniki tworzenia stroików świątecznych. Podczas zajęć powstały piękne bożonarodzeniowe dekoracje i wianki, które ozdobią każdą ścianę, drzwi czy okna.
Spotkanie było również okazją do poznania tradycji robienia i lepienia pierogów. Jak wiadomo, najwięcej problemów sprawia rozwałkowanie ciasta. Z tym zadaniem doskonale poradził sobie burmistrz Jacek Benedykt Nowak, który wziął sprawy w swoje ręce, zakasał rękawy i rozwałkował ciasto na cienkie okrągłe kawałki.
Wielką frajdę najmłodszym dzieciom sprawiła wspólna praca dekorowania pierników. Zapach cynamonu, korzennych przypraw roznosił się przyjemnym aromatem w całej szkole, a wspólna praca przy dźwiękach kolęd sprawiła wszystkim wiele radości.
– Dziękuję grupie Pozytywni i paniom z KGW „Nadwiślanki z Maśnika” za piękną inicjatywę i kultywowanie zwyczajów i tradycji bożonarodzeniowych. Nasze panie znowu pokazały, co potrafią, i że chętnie dzielą się swoimi umiejętnościami z młodszym pokoleniem. Spotkanie wprowadziło nas w radosny świąteczny nastrój i mam nadzieję, że spotkamy się ponownie za rok – przekazał burmistrz miasta i gminy Połaniec, Jacek Benedykt Nowak.
Była to prawdziwa lekcja zwyczajów i tradycji bożonarodzeniowych połączona ze świetną zabawą i sprawdzeniem swoich umiejętności w kuchni. To miły, pomysłowy, a jednocześnie pożyteczny sposób spędzenia wolnego czasu, który na pewno zaprocentuje w przyszłości.
Źródło zdjęć: UMiG w Połańcu, Pozytywni
[useyourdrive dir=”1yzlNupmp59JXZqoPfXNMEMIU7vpXcenr” mode=”gallery” viewrole=”administrator|editor|author|contributor|subscriber|guest” downloadrole=”all”]