Afrykański Pomór Świń zatacza coraz szersze kręgi. W związku z rozprzestrzeniającym się afrykańskim pomorem świń (ASF), a także potwierdzonymi przypadkami wystąpienia ASF w Czarzyźnie w powiecie staszowskim, wojewoda świętokrzyski na prośbę wojewódzkiego lekarza weterynarii wydał rozporządzenie nr 9/2021 z dnia 19 października 2021 r. zgodnie, z którym Gmina Połaniec została włączona do strefy czerwonej, tj. obszaru objętego ograniczeniami.
Choroba nie stanowi bezpośredniego zagrożenia dla ludzi, ale jest poważnym problemem dla hodowców trzody chlewnej. Wirus atakuje świnie domowe, świniodziki oraz dziki. Rozprzestrzenia się w bardzo szybkim tempie i obejmuje duży odsetek osobników w stadzie. Śmiertelność zwierząt wynosi nawet 100%.
W czerwonej strefie, w której znalazła się nasza Gmina nakazuje się hodowcom świń:
- Trzymanie świń oddzielnie od innych zwierząt.
- Zapewnienie dodatkowego nadzoru w celu zidentyfikowania dalszego rozprzestrzeniania się ASF do zakładów poprzez niezwłoczne informowanie właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii o zwiększonej zachorowalności lub śmiertelności lub znacznym obniżeniu produkcyjności zwierząt utrzymywanych w zakładach.
- Ścisłe przestrzeganie zasad bioasekuracji w odniesieniu do wszystkich osób mających styczność ze świniami oraz wszystkich osób wchodzących do zakładów i opuszczających zakłady, w których utrzymywane są świnie, w szczególności odkażanie rąk I obuwia przez osoby wchodzące do zakładu lub z niego wychodzące.
- Oczyszczenie, odkażanie, a w koniecznych przypadkach także dezynsekcję, środków transportu oraz sprzętu używanego do transportu zwierząt, tusz, mięsa, pasz, nawozów naturalnych oraz innych przedmiotów lub substancji, które mogą spowodować szerzenie się choroby.
- Umieszczenie przed wszystkimi obiektami, w których przetrzymywane są świnie, mat dezynfekcyjnych nawilżonych środkiem dezynfekcyjnym i utrzymywanie ich w stanie zapewniającym skuteczne działanie środka dezynfekcyjnego.
- Pozostawianie po zakończeniu pracy ze świniami odzieży i obuwia ochronnego na terenie zakładu.
- Prowadzenie ewidencji wszystkich osób odwiedzających zakład i aktualizowanie jej oraz udostępnianie jej właściwemu miejscowo powiatowemu lekarzowi weterynarii na jego wniosek.
- Niezwłoczne usuwanie zwłok świń poprzez unieszkodliwianie całych ciał lub części martwych lub uśmierconych świniowatych zgodnie z przepisami rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1 069/2009 z dnia 21 października 2009 r. określającego przepisy sanitarne dotyczące produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego i produktów pochodnych, nieprzeznaczonych do spożycia przez ludzi, i uchylające rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 (rozporządzenie o produktach ubocznych pochodzenia zwierzęcego).
Na obszarze zagrożonym zakazuje się:
- Przemieszczania świń z zakładów i do zakładów utrzymujących świnie bez zgody
właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii. - Pozyskiwania i przemieszczania materiału biologicznego od świń, bez zgody właściwego
miejscowo powiatowego lekarza weterynarii. - Przywożenia lub wywożenia zwierząt innych niż świnie, bez zgody właściwego miejscowo
powiatowego lekarza weterynarii. - Objazdowego sztucznego unasieniania świń i naturalnego krycia świń.
- Transportu świń po drogach publicznych lub wewnętrznych, z wyłączeniem dróg wewnętrznych w gospodarstwach, z wyjątkiem drogowego lub kolejowego tranzytu świń bez rozładunku lub zatrzymywania na tym obszarze oraz z wyłączeniem wywozu świń, do wyznaczonej przez właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii rzeźni w zaplombowanych przez właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii środkach transportu, za zgodą właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii; zakazu tego nie stosuje się do świń pochodzących spoza obszaru zagrożonego, przewożonych do rzeźni znajdującej się na tym obszarze w celu bezpośredniego uboju.
- Organizowania wystaw, targów, pokazów i innych zgromadzeń świń.
- Wywożenia i rozrzucania ściółki oraz nawozu naturalnego pochodzącego od świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii.
- Przemieszczania materiału paszowego pochodzenia roślinnego i słomy otrzymanych z obszaru zagrożonego, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii.
- Przemieszczania produktów pochodzenia zwierzęcego pozyskanych ze świń, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii.
- Przemieszczania ubocznych produktów pochodzenia zwierzęcego, bez zgody właściwego miejscowo powiatowego lekarza weterynarii
Lokalizację ognisk choroby i wyznaczone strefy w Polsce zobrazowano na stronie https://bip.wetgiw.gov.pl/asf/mapa.
Źródło: wiw.kielce.pl